perjantai 2. toukokuuta 2008

Pormestarin kanssa kahveilla 24.4.

Pispalan paikalliset asukasyhdistysaktiivit järjestivät meille 24.4. mahdollisuuden esittää asiamme Tampereen yhdyskuntasuhteiden apulaispormestari Tarja Jokiselle. Kaupungin auktoriteettiin vetoaminen tuntui monien mielestä vieraalta, mutta koska olimme jo saaneet omistajalta kirjeen jossa vaadittiin neuvotteluja yksinomaan poistumispäivästä, päätimme hyväksyä mahdollisuuden. Paikalle meni kaksihenkinen delegaatio mukanaan talokokouksen laatima viesti. Paikalle olikin yllättäen kutsuttu edustajia myös muista Pispalan asemakaavoituksen osallistamishankkeen työryhmistä. Tapaamisen suuri osallistujamäärä tuli meille yllätyksenä, sillä olimme siinä käsityksessä että kyseessä olisi ollut vähän läheisempi ja pienimuotoisempi keskustelu. Oli tietysti hyvä saada mahdollisuus selvittää asiaa laajemmallekin piirille, mutta oman akuutin tilanteemme kannalta tapaaminen ei aivan vastannut toiveitamme. Jokinen lähetti viestimme eteenpäin kaavoitusjohtajalle, mutta mihinkään sovitteluun kaupunki ei ollut halukas lähtemään.

Tässä talokokouksen laatima viesti kaupungille, johon on lisätty ajatuksia päivän tapaamisesta:
  • Otimme kaupunkiin yhteyttä kirjeitse ennen valtausta, mutta mitään vastausta emme ole tähän mennessä saaneet. Myöskään Pispalan pamaus / Kaos-projekti ei ole tuottanut mitään konkreettisia tuloksia. Tästä syystä otimme haltuun tyhjilleen jätetyn, yksityisessä omistuksessa olevan kiinteistön suoralla toiminnalla.
  • Talon tarkoitus olisi olla yhteinen epäkaupallinen paikka. Joukossamme on paljon eri ikäisiä nuoria, joita kiinnostaa mm. erilaisten taitojen, kuten vanhan rakennuksen korjauksen ja ylläpidon, paikallisen ruuanhankkimisen sekä ympäristönhoidon opettelu.
  • Talo ja paikka ovat sekä meidän oman toimintamme että ympäristön kannalta ihanteellisia: monipuolinen rakennus, sopivasti pihaa, eikä välittömässä läheisyydessä ole naapureita joita toiminta voisi häiritä. Vastaavaa paikkaa voi olla vaikea löytää.
  • Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin se, että joudumme todennäköisesti lähtemään. Omistaja on pyytänyt neuvottelemaan poistumispäivästä, ja neuvottelut on nyt sovittu keskiviikoksi 30.4.
  • Yli 250 ihmistä kerännyt mielenosoitus ja valtauksen ensimmäiset viikot ovat osoittaneet että omaehtoiselle tilalle on todella tarvetta; eikä tämä tarve tulisi katoamaan häädön myötä mihinkään. Häätö johtaisi ilman muuta uusiin mielenilmauksiin ja uuteen valtaukseen. Tilanteen voisi tässä vaiheessa ratkaista matalalla profiililla.
  • Valtaamamme nk. Paasikosken talo on osayleiskaavassa merkitty rakennukseksi, jonka lähtökohtana on suojelu tai uudiskäyttö. Kaupunki on tähän liittyen kehottanut omistajaa pitämään kiinteistön kunnossa, mutta me löysimme talon ovet ja ikkunat levällään homehtumasta. Ennen talon valtaamista kolmas osapuoli tiedusteli omistajalta mahdollisuutta saada sitä vuokralle (ei asuinkäyttöön), mutta silloin se ei ollut vuokrattavana. Valtauksen jälkeen omistaja perusteli poistumisvaatimusta yhtäkkiä mm. sillä, että talo on nyt vuokrattu kylmäksi "varastoksi". On ilmeistä että omistaja laiminlyö suojeltavaksi esitetyn rakennuksen kunnossapitoa tarkoituksellisesti.
  • Näistä syistä uskomme vilpittömästi, että olisi yhteisen edun mukaista jos kaupunki pystyisi vaikuttamaan tilanteeseen niin että toimintamme talossa voisi jatkua. Mielestämme tämä voisi tapahtua esimerkiksi niin, että kaupunki ehdottaisi omistajalle talon vuokraamista (ehkäpä myös suojeluperusteisiin nojaten) ainakin siihen asti kunnes Santalahden alueen uusi asemakaava hyväksytään lopullisesti, ja antaisi sen meidän käyttöömme.
  • Talo ei kaavoittajan mukaan sovellu asumiskäyttöön rajoitukset ylittävien melun ja tärinän vuoksi, mutta sen sijaan kaavoituksessa voitaisi ottaa huomioon rakennuksen säilyttäminen ehdottamamme kaltaisena yhteisenä tilana. Näin tulisi täytetyksi myös Kaos-projektin Sosiaalinen tila -työryhmän tavoitte tältä osin.

Ei kommentteja: